HARTANAH

Kebaikan dan keburukan apabila anda refinance rumah anda

Apa itu refinancing?

Refinancing adalah pembiayaan semula yang dibuat terhadap rumah sedia ada yang masih lagi mempunyai baki hutang dengan pihak bank.
Jika rumah anda yang sekarang masih mempunyai hutang dengan pihak Bank A, anda boleh membuat pembiayaan semula rumah tersebut dengan pihak Bank B.
Untuk lebih mudah faham, pembiayaan semula bermaksud anda mengambil hutang baru bagi membayar hutang lama anda.
Refinancing hanya boleh terjadi apabila nilai rumah anda sudah melebihi baki hutang semasa.
Contoh :
Baki hutang rumah : RM100,000
Nilai semasa rumah : RM200,000
Apabila anda membuat refinancing, anda akan dapat jumlah pinjaman perumahan yang baru iaitu RM200,000 x 90% = RM180,000.
Jumlah RM180,000 akan tolak baki hutang rumah iaitu RM100,000. Ini bermakna, anda akan menerima lebihan tunai sebanyak RM80,000 (RM180,000 – RM100,000).
Namun, terdapat beberapa perkara yang perlu anda lihat sebelum membuat keputusan memohon pembiayaan semula ini.

Bayaran ansuran semakin tinggi

Jika anda membuat pembiayaan semula, anda sebenarnya telah menambah jumlah baki hutang anda dengan pihak bank. Ini bermakna, bayaran bulanan anda kepada pihak bank juga akan meningkat.
Jika anda buat pembiayaan semula untuk rumah pelaburan anda, pastikan bayaran sewa yang anda terima masih lagi tinggi berbanding dengan bayaran ansuran yang baru. Ini bagi memastikan anda tidak terbeban dengan kenaikan ansuran tersebut.
Manakala jika rumah tersebut adalah untuk duduk sendiri, anda tidak digalakkan untuk membuat pembiayaan semula kerana hutang yang perlu anda tanggung akan meningkat. Tetapi, jika anda mempunyai rancangan lain seperti menambah aset dan pelaburan, ia adalah lebih baik.
  Tempoh pinjaman semakin lama
  Anda juga sebenarnya boleh berunding dengan pihak bank untuk tidak menaikkan jumlah bayaran ansuran anda tetapi memanjangkan lagi tempoh pinjaman perumahan anda.
  Dengan cara ini, anda masih lagi perlu membuat bayaran kepada pihak bank dengan jumlah yang sama tetapi tempoh masa pinjaman tersebut akan menjadi semakin lama. 
  Jika anda seorang pelabur hartanah, ia mungkin tidak memberi masalah kepada anda kerana bayaran ansuran tersebut dapat dijelaskan dengan menggunakan bayaran sewa yang diterima setiap bulan. Apa yang lebih penting adalah jumlah tunai yang akan diterima iaitu RM80,000 (mengikut contoh awal).
  Dengan lebihan tunai yang banyak seperti itu, anda boleh menambah rumah atau aset dengan lebih mudah.

  Kos permohonan

  Proses permohonan pembiayaan semula sama seperti anda ingin memohon pembiayaan perumahan biasa. Dokumen yang diperlukan juga adalah sama dan apa yang lebih penting anda tetap akan dinilai dahulu sama ada layak atau tidak membuat pembiayaan semula.
  Selain itu, anda juga perlu menampung kos-kos yang terlibat bagi permohonan pembiayaan semula seperti bayaran peguam bagi urusan tawaran pembiayaan perumahan.

  Baca : Berhati-hati merancang kewangan anda


  Lock In period

  Jika anda ingin membuat pembiayaan semula, pastikan pembiayaan rumah sedia ada anda tidak mempunyai syarat lock in period atau sudah melepasi tempoh tersebut.
  Jika tidak, anda mungkin akan dikenakan penalti oleh pihak bank.

  Baca : Jangan beli rumah untuk duduk dahulu. Kurang bijak!


  Kadar faedah lebih rendah

  Jika anda dapat tawaran untuk pembiayaan semula dari bank lain, pastikan kadar faedah atau kadar keuntungan yang anda terima adalah lebih rendah berbanding kadar sedia ada.

  Admin NK

  Seorang penulis kewangan dan pelaburan santai untuk bacaan umum. Peminat setia pelaburan saham dan hartanah.

  Related Articles

  One Comment

  1. tuan saya merancang untuk refinance rumah…. adalah berbaloi untuk saya kerana saya ingin menyelesaikan hutang2 kecil seperti kereta dan personal loan bagi meringankan beban bulanan dan ingin memasukkn nama suami dalam penama rumah bagi mensyaratkan beliau untuk bantu bayar ansuran rumah menggunakan akaun 2 kwsp beliau…..

  2. pada pandangan saya, ada pro dan kontra nya.kalau semata-mata nak tutup hutang buruk yang tempohnya semakin habis pembayarannya baik teruskan bayaran seperti baiasa (contoh lagi berbaki 2-3 tahun nak habiskan hutang kereta dan PL) sebab tempoh yang perlu kita tanggung pula akan menjadi semakin lama sehingga 35 tahun bergantung kepada kekuatan bayaran kita.jika untuk pelaburan mungkin berbaloi.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Back to top button