INFO KEWANGAN

Hukum ASB : Mufti Selangor keluarkan fatwa harus

Jabatan Mufti Negeri Selangor telah mengesahkan hukum pelaburan ASB adalah harus melalui mesyuarat Jawatankuasa Negeri Selangor Kali ke 3/2017.

Pihak Mufti Selangor telah menghantar surat kepada pengerusi Kumpulan Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang bertarikh 11 Mei 2017.

Hukum tersebut menjadi harus kerana peratusan pelaburan dalam syarikat yang patuh syariah telah meningkat kepada 66% mengikut garis panduan Suruhanjaya Sekuriti. Hukum harus ini berubah berdasarkan kaedah fiqhiyyah iaitu “Hukum berubah menurut perubahan Illah (sebab)”.

Pada masa yang sama, Mufti Selangor juga menjelaskan bahawa PNB mestilah meneruskan usaha penambahbaikan bagi memastikan pelaburan ASB tersebut menepati syarak sepenuhnya. Selain itu, hukum harus ini juga akan dikaji semula selepas tiga (3) tahun dan mestilah melebihi 75% patuh shariah.

Baca : Perbezaan keuntungan melalui simpanan ASB dan pembiayaan ASB

Jika anda masih ragu-ragu untuk melabur dalam ASB sebelum ini, kini anda boleh melabur dengan tenang. Buat masa ini, hanya negeri Pahang dan Pulau Pinang sahaja yang masih kekal dengan hukum haram.

Berikut adalah salinan surat yang dikeluarkan oleh Jabatan Mufti Negeri Selangor.


Admin NK

Seorang penulis kewangan dan pelaburan santai untuk bacaan umum. Peminat setia pelaburan saham dan hartanah.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button