INFO KEWANGAN

Asingkan RM400 Sebulan Dari Gaji Pertama Anda Untuk Simpanan Kecemasan, Perlindungan Dan Pelaburan.

Bagi individu yang menerima gaji pertama pasti mahu memastikan gaji mereka digunakan dengan sebaiknya.

Langkah pertama yang anda boleh cuba adalah dengan mengasingkan satu jumlah tetap setiap bulan ke dalam akaun lain seperti simpanan, perlindungan dan pelaburan.

Untuk permulaan, anda boleh bermula dengan satu jumlah yang kecil iaitu sebanyak RM400 sebulan dari gaji anda.

Sumber gambar: GreenPath

1. Simpanan Kecemasan – RM150 

Perkara pertama yang anda perlu lakukan adalah simpanan kecemasan sebanyak RM150 sebulan secara tetap. Jika simpanan ini dilakukan selama dua (2) tahun, anda sudah mempunyai simpanan kecemasan sebanyak RM3,600. Tujuan simpanan kecemasan ini adalah supaya anda mempunyai wang sendiri jika berlaku kecemasan seperti kemalangan motosikal/kereta, kehilangan telefon bimbit dan lain-lain. 

Simpanan kecemasan sebaiknya adalah simpanan tiga (3) bulan dari gaji anda. Contohnya, jika gaji anda RM2,000 sebulan, simpanan kecemasan terbaik adalah RM6,000 (RM2,000 x 3 bulan).

2. Perlindungan – RM150 

Jika anda masih muda, jumlah caruman untuk pelan perlindungan sebanyak RM150 sudah mencukupi pada peringkat awal. Tujuan supaya anda mempunyai dua (2) manfaat utama perlindungan iaitu income protection dan income replacement. 

Pelan perlindungan yang biasa adalah manfaat kad perubatan dan hibah takaful. Bagi yang sudah berkeluarga, manfaat hibah takaful adalah penting untuk menjamin kehidupan waris yang ditinggalkan.

Sumber gambar : MEDICI Global

3. Pelaburan – RM100 

Seterusnya, sebanyak RM100 boleh diasingkan untuk tujuan pelaburan dengan matlamat pelan persaraan. Jumlah tersebut walaupun sedikit tetapi akan memberi keuntungan yang banyak untuk tempoh masa yang panjang. 

Anda boleh buka akaun seperti unit trust atau ASB untuk tujuan pelaburan ini. Anda juga boleh naikkan jumlah diatas mengikut kesesuaian kewangan anda. 

Admin NK

Seorang penulis kewangan dan pelaburan santai untuk bacaan umum. Peminat setia pelaburan saham dan hartanah.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button