TIP JIMAT

Berjimat Itu Bagus Tetapi Ada Caranya

Pada masa kini, Salah satu cara pengurusan kewangan yang baik adalah dengan mengawal perbelanjaan yang tidak penting bagi mengelakkan pembaziran dengan cara berjimat cermat.

Namun, anda perlu lebih berhati-hati dalam mengawal dan merancang perbelanjaan anda supaya tindakan itu tidak menyusahkan anda dan orang sekeliling anda.

Jadi, disini kami kongsikan beberapa keadaan di mana penjimatan yang dilakukan itu boleh membawa kesan kepada anda dan orang lain.

  1. Terlalu berjimat

Berjimat cermat bukan bermaksud tidak mengeluarkan perbelanjaan tetapi lebih kepada mengurus perbelanjaan.

Jangan disebabkan anda tidak mahu mengeluarkan sebarang perbelanjaan, orang sekeliling anda terpaksa mengeluarkan perbelanjaan tersebut bagi pihak anda.

Sebagai contoh, jika keluar makan bersama rakan-rakan anda, pastikan anda tidak mengharapkan rakan mereka membayar untuk anda. Jika anda berjaya mengurus kewangan anda dengan baik, anda sebenarnya mempunyai dana yang cukup untuk makan dan minum anda.

Malah, anda juga akan mempunyai dana atau tabung untuk belanja rakan-rakan anda setiap bulan. Selain itu, anda boleh melakukan banyak penjimatan jika anda tidak makan di luar kerana kos yang lebih tinggi.

2. Tidak Menyumbang

Kebanyakan tempat kerja seringkali akan mengadakan aktiviti jamuan seperti jamuan hari raya, potluck, farewell atau sambutan hari jadi. Aktiviti ini biasanya dilakukan bersama-sama rakan sekerja sama ada menyumbang dalam bentuk duit atau makanan.

Pastikan anda terlibat dalam menyumbang makanan atau duit untuk majlis tersebut supaya anda tidak tersisih dari komuniti rakan sekerja. Jangan hanya jadi orang yang hadir ke majlis untuk menjamu makanan tetapi jadilah antara penyumbang kepada majlis tersebut.

Libatkan diri anda dengan aktiviti yang dianjurkan supaya anda nampak lebih normal dan pandai bersosial dengan orang awam. Jimat cermat bukan bermakna anda perlu duduk di dalam bilik demi untuk tidak mahu mengeluarkan sebarang perbelanjaan.

Selain itu, biasakan diri untuk belanja rakan anda di tempat kerja kerana anda akan dapat perkara yang sama dari mereka.

3. Berjimat Dengan Tidak Makan Sehingga Jatuh Sakit

Ada sesetengah orang yang tidak makan satu hari kerana terlalu berjimat dan ada juga yang mengambil makanan yang tidak sihat kerana harganya yang lebih murah.

Tindakan tersebut sebenarnya boleh menyebabkan anda menghidap pelbagai penyakit yang mungkin membahayakan kesihatan anda. Perkara yang lebih teruk lagi adalah kos rawatan tersebut mungkin agak mahal dan membebankan anda dan orang sekeliling anda.

Anda seharusnya pelajari beberapa bentuk dan jenis pemakanan yang sihat supaya anda tidak menghidap sebarang penyakit kerana kesihatan badan juga adalah satu aset yang sangat penting.

4. Takut Untuk Derma

Derma tidak akan menyebabkan anda jadi miskin malah akan menjadikan anda lebih kaya.

Ini adalah satu perkara yang perlu anda faham kerana penjimatan tidak akan berlaku jika anda takut untuk menderma. Dalam pengurusan kewangan, anda seharusnya mempunyai dana yang secukupnya untuk menderma setiap bulan.

Sekali lagi, duitkertas ingin menasihatkan bahawa pengurusan kewangan yang baik bukan bermakna anda tidak melakukan sebarang perbelanjaan tetapi anda boleh menguruskan perbelanjaan anda dengan baik.

Admin NK

Seorang penulis kewangan dan pelaburan santai untuk bacaan umum. Peminat setia pelaburan saham dan hartanah.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button