INFO KEWANGAN

Covid-19 Mengajar Kita Untuk Lebih Bersedia Dalam Aspek Kewangan

Krisis ekonomi yang melanda dunia akibat daripada covid-19 ini telah memberi impak yang sangat besar kepada perkembangan ekonomi negara.

Contohnya, beberapa bank terkenal di Malaysia telah menghentikan operasi di beberapa cawangan mereka. Antara faktor utama bank tersebut menutup operasi cawangan mereka adalah untuk mengurangkan kos perbelanjaan dan juga menumpukan perkhidmatan perbankan digital. Ramai yang mula risau tentang keadaan tersebut dan mula buat spekulasi masing-masing.

Namun, keadaan tersebut adalah perkara normal bagi menghadapi keadaan ekonomi yang tidak menentu pada masa sekarang. Sebagai langkah berjaga-jaga masyarakat perlulah sentiasa mengamalkan gaya hidup yang lebih menjimatkan dan mengurangkan perbelanjaan yang tidak sepatutnya.

Jadi, disini kami ingin kongsikan beberapa persediaan yang boleh anda buat untuk menghadapi norma baharu kehidupan pada hari ini.

  1. Simpanan

Jika sebelum ini anda menyimpan dengan kadar 10% dari jumlah pendapatan yang diterima, anda boleh mula menambah simpanan anda dari 20% hingga 30% bagi menghadapi segala kemungkinan yang boleh berlaku.

Selain itu, pastikan juga simpanan terkumpul anda bersamaan dengan enam (6) bulan gaji anda. Kenapa perlu simpanan sehingga 6 bulan? Ketika ekonomi sedang merudum, kadar pengangguran juga akan meningkat disebabkan syarikat lebih fokus untuk mengurangkan kos perbelanjaan mereka.

Jika anda salah seorang yang diberhentikan kerja, simpanan 6 bulan gaji tersebut adalah cukup untuk menampung hidup anda sebelum mula mencari pekerjaan yang baru.

  1. Membuat Pelaburan Jangka Masa Panjang

Persediaan lain yang anda boleh lakukan adalah dengan meningkatkan pelaburan jangka masa panjang anda seperti hartanah atau amanah saham.

Bagaimana pelaburan ini membantu anda ketika ekonomi gawat? Ketika keadaan ekonomi tidak berapa stabil, anda mungkin bernasib baik untuk beli rumah pada harga yang lebih murah atau beli amanah saham pada harga unit yang lebih rendah.

Jika ekonomi kembali pulih, pulangan dari pelaburan tersebut akan menyebabkan anda tersenyum.

  1. Tangguh Perbelanjaan Besar

Tahukah anda ketika ekonomi negara Greece jatuh merudum dengan teruk, sikap boros penduduknya merupakan punca yang menyebabkan ramai rasa terbeban saat itu. Oleh itu, bagi mengelak perkara tersebut berlaku pada diri anda, elakkan berbelanja secara boros dan tidak terurus.

Tangguh dahulu segala perbelanjaan besar yang anda ingin rancang seperti ubah suai rumah, pergi melancong atau apa sahaja yang melibatkan kos yang tinggi. Lebih penting lagi, elakkan membuat pinjaman yang tidak penting melalui pinjaman peribadi atau kad kredit.

Oleh itu, dengan persediaan yang mencukupi, anda dan keluarga mampu meneruskan kehidupan di dalam tempoh krisis ekonomi ini.

Admin NK

Seorang penulis kewangan dan pelaburan santai untuk bacaan umum. Peminat setia pelaburan saham dan hartanah.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button